Doorslapen, daar dromen wij van..

Als je net moeder bent geworden, moet je even wennen aan die gebroken nachten. Als die begin periode voorbij is en je baby met doorslapen begint is dit hemels! Maar wat als voor korte duur is, je baby steeds onrustiger word in de nacht, als je baby veranderd in een dreumes en nog steeds niet doorslaapt. Want als je dreumes veranderd in een peuter en nog steeds niet doorslaapt.. Wat als je al die goed bedoelde adviezen zat bent?! Ik zal jullie meenemen in ons verhaal, hoe onze nachten eruit zien en wat wij allemaal hebben geprobeerd.

Na de geboorte van Lilly was ze de eerste periode vrij onrustig ’s nachts, niet zo gek naar zo’n heftige start. Al snel kregen wij een ritme met voedingen en kwam ze netjes om de 4 uur voor haar voeding. Met 8 weken ging ze doorslapen 22:00/06:00, yep ik was zo’n moeder die zei “ze is pas 8 weken en slaapt al door!” KARMA, i guess?

Toen eenmaal de tandjes begonnen bij Lilly rond een maand of 4 begonnen de onrustige nachten. Waren de tandjes door, was alles weer relax! Prima toch.. Lilly was rond de 7 maanden toen ze voor het eerst echt goed ziek werd, oorontsteking nr1.. Natuurlijk zijn de nachten ruk als die kleintjes zo ziek zijn. Alleen toen ze weer beter werd, bleven die nachten ruk. We moesten er zo’n 4 keer uit ’s nachts, helemaal overstuur, soms prima te troosten en soms duurde dit ook echt langer. Soms was ze alleen te troosten met een klein flesje 30cc en droomde ze daarna weer verder. Lil kreeg vaak meerdere tandjes of kiezen tegelijk, soms wel 4!! Ik was altijd blij dat ze doorwaren en hoopte weer op goede nachten. Meestal ging het dan weer een week of twee goed, maar uiteindelijk vielen we altijd weer terug..

Rond Lil’s eerste verjaardag was voor ons het toppunt, 3 maanden lang elke nacht huilen, schreeuwen, krijsen.. Van kwaad tot erger.. We waren moe, wisten niet wat er was.. Niet ziek, geen nieuwe tanden(ze had op 4 kiezen na alles al op haar 1e verjaardag), geen honger.. Het enigste wat op dat moment nog voor ons de beste oplossing was, tussen ons in liggen! Ook dan sliep ze onrustig maar moesten we niet 10x ons bed uit. We kochten zelfs een groter bed, zodat we allemaal relax konden liggen..

Ze was zo’n 14 maanden toen werd het allemaal weer iets relaxter.. We kunnen weer even bijtanken.. Wel was ze in die tussentijd heel vaak weer ziek, continue oorontstekingen, buikgriep, verkouden etc.. Vlak voordat we afgelopen zomer op vakantie gingen, begon het allemaal weer opnieuw. Lil was rond de 18 maanden.. Ze werd weer onrustig.. Van 2 keer ons bed uit werd dat weer 4 keer.. Op vakantie sliep ze zo slecht maar wij dachten het komt vast door de andere omgeving, ander bedje.. Lil kan namelijk slecht tegen verandering. Nadat we thuis waren hoopte we weer om in ons ritme te komen. We hebben altijd vanaf de dag dat Lil is geboren het zelfde avond ritueel aangehouden, structuur en regelmaat!

Deze keer werden de nachten nog veel heftiger, Lil werd natuurlijk groter.. Ze veranderde langzaam naar een peuter.. En waar het naar bed toe brengen altijd nog goed ging, veranderde dit ook al in een drama.. Ik was zo’n anderhalf uur bezig voordat ze eindelijk sliep.. Ik heb van alles geprobeerd: Laten huilen, de 3-6-9 minuten methode, de kamer in zonder te praten alleen aanraken, een nachtlampje, de deur open, de deur dicht, ledikant door de hele kamer verschoven(aardstralingen?). Angst dat is wat ze uitstraalde, tranen over haar wangen. Als ze eenmaal sliep begon hetzelfde ritueel weer rond een uur of 03:00, maar ook dit werd steeds vroeger en dus ook steeds vaker.. 20:00 naar bed, 22:00 slaapt eindelijk, 00:30 drama, 02:00 drama, 03:30 drama, 05:00 drama, 07:00 wakker..

We kochten een peuterbed, ledikant eruit en tijd voor iets nieuws. We hebben haar meegenomen naar de winkel alles uitgelegd. Ze heeft papa geholpen met in elkaar zetten, trots dat ze was! Spannend zo’n eerste nacht… Na bed gaan was moeilijk maar werd die nacht maar twee keer wakker.. Oké prima.. De paar nachten daarna gingen ook best goed.. Soms kukkelde ze uit bed (oeps,loedermoeder).. Na zo’n 3 weken begon alles weer opnieuw, goed bed weer aan de andere kant gezet en herhaalde al onze pogingen weer opnieuw. Uiteindelijk belande ze bij mij in bed halverwege de nacht en papa op de bank.. We waren te moe om het gevecht aan te gaan.. Uitgeput! Ze was inmiddels 22 maanden, en deze bijna peuter werd steeds moeilijker te troosten.. Schreeuwde NEEE midden in de nacht, wees naar de gang en dat ze haar kamer uit wilde..

Liefde voor instagram, want ook hier kregen wij veel tips.. We probeerde Valdispert een homeopathisch rustgevend drankje voor kinderen, ging trouwens helemaal tegen mijn gevoel in! Maar je bent zo wanhopig en moe, je gaat van alles proberen! Maar ook dit mocht niet helpen. Uiteindelijk maakte ik een afspraak bij een osteopaat.. Ik hoorde daar zoveel goede verhalen over! Hoe dat hele verhaal is lees je hier. Na een aantal behandelingen ging ze steeds beter slapen. Van 10 keer eruit naar 2 keer was voor ons doorslapen! Uiteindelijk ging ze weer doorslapen, hoera!!!!

Toen werd ze twee…

En veranderde onze nachten weer, weer opnieuw zoveel ziek.. Oorontsteking nr10, amandelen ontstoken, hoest al een paar maanden vooral ’s nachts .. Van één keer je bed uit, na twee, drie etc.. Nog steeds is dit verhaal still going strong, helaas! Ons avondritueel is nog steeds hetzelfde, ze is veel makkelijker te troosten, soms wilt ze water omdat ze veel hoest, soms is ze helemaal overstuur, soms is er niks.. maar vijf keer je bed uit s’ nachts en ookal is dat maar een minuut of drie.. Het breekt je! Dan is ze ook nog eens tussen 05:00/06:00 wakker.. Doorslapen is voor ons twee keer je bed uit, uitslapen? Dat is voor ons 06:30!!

Hopen dat je nachten beter worden naarmate ze ouder word, zit er voor ons dus nog niet in.. Het tegenovergestelde juist! Buiten dat, doe ik het met liefde.. Een jaar geleden was ik zo moe en zat ik er zo doorheen dat ik ook gewoon zo boos op haar werd s’ nachts, ik voelde me daar zo schuldig over. Inmiddels ben ik er denk ik aan gewend en ga ik er met liefde uit maar toch hoop ik dat het doorslapen hier in huis snel zijn weg vind. Alle goed bedoelde adviezen, thnx! Maar we hebben echt alles geprobeerd..

Ik ga tegenwoordig ook gewoon rond 21:00 naar bed, dan kan ik in ieder geval een paar uurtjes slapen tot dat mijn nachtdiensten weer beginnen haha! Papa slaapt vaak wel eens op de bank, zodat deze hardwerkende vent op zijn minst een nachtje kan doorslapen! Lil gaat ook wel eens een nachtje uit logeren zodat wij even kunnen bijtanken hoor, maar goed.. Al ruim twee jaar zoveel gebroken nachten die haal je niet meer in.. Soms vraag ik me wel eens af waar ik alle energie alsnog vandaan haal, ik werk zelf ook nog 32 uur.. Lieve collega’s die altijd s’ ochtends moeten aanhoren hoe kut de nacht weer eens was(sorry! haha)

Volgende week word ze geopereerd, buisjes en neusamandelen eruit. Volgens de kno-arts zullen daarna onze nachten weer hemels worden. Duimen jullie mee? Het kno avontuur lees je hier.

Liefs Talitha

Een gedachte over “Doorslapen, daar dromen wij van..

  1. Toevallig kwam ik op jouw blog terecht en het is bijna eng in hoeverre jouw verhaal overeenkomt met de situatie van onze dochter! De onrust met slapen, het slechte slapen, non stop verkouden en hoesten, pufje dat niet helpt. vanmorgen nog bij de huisarts geweest, ontstoken amandelen. Ik hoop van harte dat het verwijderen van de amandelen bij jullie meisje helpt! Heel veel sterkte, heftig zo’n klein meisje onder narcose. Maar alles om haar (en daarmee ook jullie) te helpen. Ik ben benieuwd naar het resultaat. Groetjes Nikita

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close